Forum GençAlem
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum GençAlem

Paylaşımlar Diyarına Hoşgeldiniz....
 
AnasayfaPortalliAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 [01] Adana

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
VELİ GÜLER
Admin
Admin
VELİ GÜLER


Mesaj Sayısı : 34
Yaş : 37
Kayıt tarihi : 03/08/07

[01] Adana Empty
MesajKonu: [01] Adana   [01] Adana Icon_minitimePaz Ağus. 05, 2007 3:51 pm

--------------------------------------------------------------------------------

ADANA
Yüzölçümü: 17.253 km²
Nüfus: 1.934.907 (1990)
İl Trafik No: 01

--------------------------------------------------------------------------------
İLÇELER:
Adana ilinin ilçeleri; Seyhan, Yüreğir, Aladağ, Ceyhan, Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan, Pozantı, Saimbeyli, Tufanbeyli ve Yumurtalık' tır.
Aladağ: Adana'ya 105 km. uzaklıkta olan bu ilçede antik devirden kalma bir ören yeri ile harap Ortaçağ kalesi, Akören beldesindeki Kırık Kilise harabeleri çok önemlidir. 40 km mesafedeki Acısu içmesi, Meydan yaylasında Bığbığı mağarası bulunmaktadır.
Ceyhan: Adana il merkezine 47 km uzaklıktadır. Adana-Ceyhan karayolu üzerinde 700 m. uzunluğunda dört cepheli masif kaya üzerinde etkileyici görünümlü Yılan Kale, Ulucami, Mecidiye Cami ve Durhasan Dede Türbesi ilçenin önemli turistik değerleridir. Yılankale'nin güneybatısında, Sirkeli Höyüğü vardır.Höyüğün Ceyhan nehrine bakan kuzey kayalıklarında Hitit Krallarından Muvattali'nin sakallı ve uzun elbiseli rölyefi görülür. Anadolu'nun en eski Hitit kabartmasıdır. Kurtkulağı Beldesi'nde bulunan Kurtkulağı Kervansarayı 1693 yılında yapılmış olup eski Halep kervan yolu üzerindedir. Kervansaray 'da yörenin etnografik eserleri sergilenmektedir.
Feke: İl merkezine bağlı Tepe Mahallerinde 1945 yılında Bizans tapınağının zemin mozaikleri ortaya çıkarılmıştır. Feke kalesinin 12. yy.da Bizanslılar veya Selçuklular tarafından yapıldığı sanılmaktadır. Rafting için ülkemizin en elverişli ırmaklarından olan Göksu, bu ilçede bulunmaktadır. Ayrıca çok sayıda yaylalar vardır.
İmamoğlu: İl merkezine 45 km. uzaklıktaki ilçenin önemli turistik değeri İmamoğlu Yeraltı Şehridir.
Karaisalı: İl merkezine 47 km. mesafede bulunan ilçenin 8 km. kuzey batısında Milvan Kale, 17 km. batısında 1912 yılında Almanlar tarafından yapılan Alman Köprüsü, 12 km. güneyinde Altınova köyü yakınlarında tarihi İpek Yolu güzergahında Kesiri Han önemli tarihi eserleridir. Yerköprü mesire yeri ve Kızıldağ Yaylası görülmeye değerdir.
Karataş: İl merkezine 47 km. mesafedeki ilçe coğrafi konumu ile İlk Çağda büyük önem taşımış bir şehirdir. Magarsus adıyla anılan bu kent bugünkü yerleşim yerinin 5 km. batısında yer almaktaydı. Karataş'ta Osmanlılardan kalma iki han vardır. Ramsar sözleşmesinde yer alan Akyatan Gölü ve Kuş Cenneti bu ilçededir.
Kozan: İl merkezine 72 km. mesafededir. Kozan Kalesi, Asurlular tarafından yapılmıştır. Önemli eserlerinden biri olan Hoşkadem Cami 1448 yılında Mısır Kölemen Sultanı Abdullah Hoşkadem tarafından yaptırılmıştır. Kozan'ın 22 km. güney doğusunda Dilekkaya köyünün 2 km. uzağında bir ada gibi yükselen tepenin üzerinde Anavarza şehri M.Ö. 9. yüzyılda Asurlular tarafından kurulmuştur. Kaya mezarları, kilise, sarnıç gibi eserler bugüne ulaşan kalıntılardır. Ayrıca 18 çeşit deniz hayvanını gösteren Anavarza mozaikleri bulunmaktadır. Kozan ilçesine 10 km. uzaklıktaki Dağılcak, mesire yeri ve yaylaları ile ünlüdür.
Pozantı: İl merkezine 116 km. mesafededir. Coğrafi konumu nedeniyle tarihte önemli olaylara sahne olmuştur. Eski ve yeni Anakşa kaleleri, Torosların en önemli geçidi olan Gülek Boğazı'nın girişindedir. Gülek boğazı ile Tekir yaylası arasındaki Kızıltabya ve Aktabya kaleleri ilçenin önemli turistik mekanlarındandır.
Saimbeyli: Adana il merkezine 156 km. mesafededir. Eski adı Haçin'dir. Burada Orta Çağda yapılmış kale ve kiliseler bulunmaktadır.
Seyhan: İlçenin bulunduğu yöre, pek çok uygarlıklara sahne olmuştur. İlçenin başlıca eserleri Büyük Saat Kulesi, Taş Köprü, Yağ Cami ve Medresesi, Hasanağa Cami, Kemeraltı Cami, Ulu Cami Külliyesi, Yeni Cami, Çarşı Hamamı, Bebekli Kilise (Kilisenin tepesinde tunçtan yapılmış Meryem Ana heykelinin bebeğe benzemesi nedeniyle bu ad verilmiştir.) dir. Ayrıca Eski Adana Mahalleleri ve evleri görülmeye değerdir.
Tufanbeyli: İl merkezine 200 km. mesafededir. İlçenin 20 km. kuzeydoğusunda Hititlerin dini merkezi konumunda olan "Şar" kenti Hieropolis ve Çomana adları ile tanınır. Romalılardan kalma açık hava tiyatrosu, Bizans kilise kalıntısı, ana tanrıça tapınağının kapısı olduğu sanılan Alakapı antik şehrin sağlam kalmış yapılarıdır. Şar harabelerinin güneyinde Doğanbeyli köyü yakınında höyükler, batıda Hanyeri yakınında Hitit anıtı önemli eserlerdir.
Yumurtalık: İl merkezine 81 km mesafededir. İlçenin en önemli eserleri Ayas ve Atlas kalesi, Süleymaniye Kulesi ve Marko Polo İskelesidir. Akdeniz'de kıyısı bulunan ilçenin balıkçı barınağı bulunmaktadır.
Yüreğir: Yüreğir'in en önemli eseri Ceyhan nehri kıyısında bugün Yakapınarı'nın bulunduğu yerde kurulan Misis Antik Kenti, Roma ve Memluk Döneminde önemini korumuştur. Ceyhan nehri üzerinde 4. yüzyılda Bizans imparatoru Flauius Constantinus tarafından yaptırılan Misis Köprüsü'nün yakınındaki mozaikler, Roma bazilikası, su kemeri, stadyum, hamam, kervansaray ve mescit görülebilir.

ATATÜRK BİLİM VE KÜLTÜR MÜZESİ
Ulu Önderimiz M. Kemal Atatürk’ün Adana’yı ziyaretleri esnasında misafir oldukları iki katlı konak Adana’nın ileri gelen ailelerinden Ramazanoğullarına aittir. Halk arasında Suphi Paşa Konağı olarak da bilinmektedir. Konak 19. yüzyılda yapılmış geleneksel Adana evlerindendir. Osmanlı mimarisinin ilginç bir örneğini oluşturan bina iki katlı olup ahşap yığma tarzda yapılmıştır. Kayalıbağ semtindeki konak sahipleri tarafından bir süre terk edilerek boş bırakılmış ve daha sonra binada çeşitli resmi kuruluşlar görev yapmışlardır. Suphi Paşa Konağı zamanın 6. Kolordu Komutanı Sayın Korgeneral Bedrettin Demirel tarafından Atatürk Müzesi yaptırma derneğinin öncülüğünde Adana halkının katkılarıyla onarılmış ve kamulaştırılarak 1976 yılı Ağustos ayında Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi olarak düzenlenmiştir. Müzenin açılışı Ulu Önderimizin 100. doğum yıldönümü olan 19 Mayıs 1981 tarihinde yapılmıştır. Atatürk Cumhuriyetin ilanından sonra Adana’ya yedi kez gelmiştir. 15 Mart 1923 tarihinde Adana’ya geldiğinde Atatürk ve eşi Latife Hanım bu konakta misafir edilmiştir. Atatürk 1925 yılındaki Adana’yı ziyaretlerinde de bu konakta kalmıştır.
Müzedeki odalar şu şekilde düzenlenmiştir:
Üst kat ; yatak, çalışma, basın, oturma, banyo, tuvalet, mücahitler, Hatay Silah, yaver ve Kuva-i Milliye odası adı altında düzenlenmiş ve çeşitli eşyalar ve belgeler sergilenmiştir. Binanın alt katında ise idare, bilimsel çalışma odalarıyla kütüphane, garaj ve mutfak bulunmaktadır. Kütüphanede 1969 adet Osmanlıca ve Türkçe değerli kitaplar bulunmaktadır. Müze ayrıca 17 ciltlik Yeni Adana ile Çukurova Türksözü Dirlik gazeteleri koleksiyonuna sahiptir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
[01] Adana
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Forum GençAlem :: Her Telden :: İl İl Türkiye'm-
Buraya geçin: